Преносно значење - категорија

лабав повеќе

лабави
Вид збор: Придавка
Што е попустлив, нестабилен, колеблив.
Англиски: loose Албански: i dobët, i pasigurt, i pavendosur
Што не е сигурен, што не е убедлив.
Англиски: unconvincing Албански: i pasigurt

лав повеќе

мн. лавови
Вид збор: Именка, машки род
Храбар, смел човек.
Англиски: hero Албански: luan, hero

лавина повеќе

мн. лавини
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што се движи со голема брзина и сила.
Англиски: avalanche Албански: ortek

лавира повеќе

лавираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постапи, постапува внимателно не изразувајќи ги отворено своите ставови, се служи, се послужи со различни изговори за да избегне нешто.
Англиски: maneuver Германски: lavieren Албански: manovroj

лавиринт повеќе

мн. лавиринти
Вид збор: Именка, машки род
Сложена, заплеткана работа.
Англиски: maze Албански: labirint
Положба од која тешко може да се излезе.
Англиски: labyrinth Албански: labirint

лавица повеќе

мн. лавици
Вид збор: Именка, женски род
Храбра жена.
Англиски: lioness Албански: luanesh

ладен повеќе

ладни
Вид збор: Придавка
Што е рамнодушен, што не се возбудува лесно.
Англиски: cool

лади повеќе

ладат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лади) Се подбива, се потсмева со некого.
Англиски: deride Албански: tallem

ладнокрвен повеќе

ладнокрвни
Вид збор: Придавка
Што постапува смирено, рамнодушно.
Англиски: cool

лае повеќе

лаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вика, се кара.
Англиски: snap Албански: kapem, bërtas
Озборува, шири невистини.
Англиски: defame Албански: përgojoj, shpif

лажлив повеќе

лажливиот
Вид збор: Придавка
Што може да излаже, да залаже.
Англиски: deceitful

лаз повеќе

мн. лазови
Вид збор: Именка, машки род
колеж, чистка
Англиски: massacre Албански: therrje, çfarosje

лази повеќе

лазат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се влече, се движи без брзање.
Англиски: sneak Албански: zvarritet vjedhurazi

лајно повеќе

мн. лајна
Вид збор: Именка, среден род
Навредлив израз за човек.
Албански: ndyrsirë, mut

лајтмотив повеќе

мн. лајтмотиви
Вид збор: Именка, машки род
Основна идеја, раководна мисла.
Англиски: leitmotiv Германски: Leitmotiv Албански: lajtmotiv

лакеј повеќе

мн. лакеи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што покажува претерана понизност пред претпоставените.
Англиски: lackey Албански: lakej

лакејство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
понизност
Англиски: submissiveness Албански: përulje

лаком повеќе

лакомиот
Вид збор: Придавка
Што е ненаситен за материјално богатство.
Англиски: greedy

ламја повеќе

мн. ламји
Вид збор: Именка, женски род
Тој што е алчен и ненаситен.
Англиски: hog Албански: dragon, i pangopur

лангач повеќе

мн. лангачи
Вид збор: Именка, машки род
безвреден човек
Англиски: tramp

лансира повеќе

лансираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изнесе, изнесува нешто пред јавноста.
Англиски: launch Албански: lansoj

лапа повеќе

лапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Добива нешто на едноставен начин, без многу напор.
Англиски: pocket

лапне повеќе

лапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Грабне нешто, стекне нешто без напор.
Англиски: catch Албански: kap, grabit

ластар повеќе

мн. ластари
Вид збор: Именка, машки род
Млад потомок.
Англиски: offspring Албански: filiz

лауреат повеќе

мн. лауреати
Вид збор: Именка, машки род
Добитник на највисока награда или на највисоко признание.
Англиски: laureate Албански: laureat

лебди повеќе

лебдат
Вид збор: Глагол, несвршен
За нематеријални нешта - изгледа како да плови или да лета.
Англиски: float Албански: lundroj
Се чувствува лесен, како да лета, понесен од силни чувства.
Англиски: levitate Албански: pluskon në ajër

лев повеќе

леви
Вид збор: Придавка
Што е политички либерален, левичарски.
Англиски: leftist

левичар повеќе

мн. левичари
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на левицата.
Англиски: leftist

легенда повеќе

мн. легенди
Вид збор: Именка, женски род
Измислен настан или приказна за настан што се случил, но изменета и збогатена од фантазијата.
Англиски: legend Албански: legjendë, gojdhënë

легендарен повеќе

легендарни
Вид збор: Придавка
Што има многу големо значење, што ќе остане во историјата, што ќе се овековечи.
Англиски: legendary

легитимира повеќе

легитимираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се легитимира) Се претстави, се претставува, се потврди, се потврдува во некое својство, во нешто.
Англиски: prove Албански: legjitimohem, vërtetoj

легло повеќе

мн. легла
Вид збор: Именка, среден род
Жариште, извор од каде што се шири нешто.
Англиски: focus Албански: fokus, votër

легне повеќе

легнат
Вид збор: Глагол, свршен
се разболи
Англиски: fall ill Албански: sëmurem

леден повеќе

ледениот
Вид збор: Придавка
Што е многу студен.
Англиски: icy Албански: i ftoht
Што е воздржан во чувствата, што не ги покажува чувствата.
Англиски: restrained Албански: i ftoht
Што е рамнодушен.
Англиски: insensitive Албански: i ftoht

лее повеќе

леат
Вид збор: Глагол, несвршен
За бисер - истура бисер.
Англиски: pour Албански: derdh

лежи повеќе

лежат
Вид збор: Глагол, несвршен
боледува
Англиски: ill Албански: shtri, i sëmurë
Издржува затворска казна.
Англиски: lie Албански: vuaj
Се наоѓа, сместен е, зазема некој простор.
Англиски: lie Албански: shtrihet
Се наоѓа во составот, во содржината на нешто.
Англиски: lie Албански: qëndron, gjëndet

лејка повеќе

мн. лејки
Вид збор: Именка, женски род
Глава на човек, празна глава.
Англиски: brainless man Албански: kokë pëcerke, pa mend

лек повеќе

мн. лекови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Тоа што помага во незгода, во непријатна тешка ситуација; спас, излез, решение.
Англиски: remedy Албански: ilaç, shërim

лекција повеќе

мн. лекции
Вид збор: Именка, женски род
поука
Англиски: advice Албански: këshillë, mësim

лелеав повеќе

лелеавиот
Вид збор: Придавка
Лесен, разбрануван, жив, раздвижен (за стил, начин на излагање, на претcтавување нешто).

лелее повеќе

лелеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лелее) Прави лесни движења, наваму-натаму.
Англиски: wave Албански: valvitet, dallgëzoj

лепавица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Тој што се додворува, што се натрапува кај поважните во средината, во друштво каде што не е пожелен.
Англиски: leech Албански: shushunjë

лепеза повеќе

мн. лепези
Вид збор: Именка, женски род
Голем избор, голема застапеност на нешто во различни варијанти.
Англиски: range Албански: lepezë, shtrirje

лепи повеќе

лепат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прикачува некому некаква особеност, постапка итн.
Англиски: stick Албански: ngjit
(се лепи) се наметнува
Англиски: impose Албански: imponoj

лепне повеќе

лепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже отворено.
Албански: thot haptazi

лесен повеќе

лесни
Вид збор: Придавка
Што не размислува многу, лекоумен.
Англиски: unreasonable Албански: i lehtë

леснее повеќе

леснеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се леснее) Ги губи умствените способности, побудалува.
Англиски: go insane Албански: rrallohet

лета повеќе

летаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се движи со голема брзина, брза, трча.
Англиски: hasten Албански: nxitoj, fluturoj

летаргија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на болна рамнодушност.
Англиски: lethargy Албански: letargji

летаргичен повеќе

летаргичниот
Вид збор: Придавка
Што е незаинтересиран, рамнодушен кон случувањата околу себе.
Англиски: lethargic

леќе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
срам, срамота
Англиски: shame Албански: turp

лешник повеќе

мн. лешници
Вид збор: Именка, машки род
Што има боја на лешник.
Англиски: hazel Албански: ngjyr lajthie

лигав повеќе

лигавиот
Вид збор: Придавка
Што со своето наместено, неприродно однеcување предизвикува непријатно чувство, одбивност.
Англиски: slimy

лигавец повеќе

мн. лигавци
Вид збор: Именка, машки род
лигуш
Англиски: slimy

лигави повеќе

лигават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лигави) Се однесува неприродно, непријатно, се преправа.
Англиски: slime Албански: jargohet, ligavet

лиже повеќе

лижат
Вид збор: Глагол, несвршен
Допира, опфаќа, зафаќа некаква површина (за пламен, дим).
Англиски: engulf Албански: prek
Јаде малку.
Англиски: eat Албански: ushqehet
(се лиже) Со употреба се троши, се истенчува, се аби.
Англиски: wear out Албански: hahet

лизга повеќе

(се) лизгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лизга) Се движи, се шири, се насочува кон нешто.
Англиски: glide Албански: rrëshqas, lëviz

лизгав повеќе

лизгавиот
Вид збор: Придавка
подвижен, непостојан, променлив
Англиски: slippery

лизне повеќе

лизнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се лизне) се излаже, се издаде
Англиски: slip Албански: rrëshqas
(се лизне) Изгуби, доживее загуба.
Англиски: slip Албански: rrëshqas, humbas

ликвидира повеќе

ликвидираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Отстрани, отстранува некаков недостаток.
Англиски: eradicate Албански: çrrënjos, likuidoj

лимонада повеќе

мн. лимонади
Вид збор: Именка, женски род
Неквалитетна претстава, приредба и сл.
Англиски: soda Албански: limonadë

линеарен повеќе

линеарни
Вид збор: Придавка
Што има еднаков раст, пораст за ист процент.
Англиски: linear

линија повеќе

мн. линии
Вид збор: Именка, женски род
Правец, насока, начин на дејcтвување.
Англиски: direction Албански: drejtim

лисец повеќе

мн. лисци
Вид збор: Именка, машки род
Лукав, итар маж.
Англиски: fox Албански: dinak

лисица повеќе

мн. лисици
Вид збор: Именка, женски род
лукав, итар човек
Англиски: fox Албански: dhelpër

лити повеќе

литат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - слабее, се троши.
Англиски: wear off Албански: dobësohet, harxhohet

литија повеќе

мн. литии
Вид збор: Именка, женски род
Долг ред, колона.
Англиски: column

литмара повеќе

мн. литмари
Вид збор: Именка, женски род
За жена - што е лесна во умот.
Англиски: tramp Албански: lavire

лице повеќе

мн. лица
Вид збор: Именка, среден род
Израз на умствена или душевна состојба; изглед (најчесто со придавска определба).
Англиски: face Албански: pamje

лов повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Внимателно следи нешто, настојува да фати, дофати, да добие нешто, да придобие, да освои некого.
Англиски: chase Албански: gjueti

лови повеќе

ловат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внимателно следи нешто, настојува да фати, дофати, да добие нешто, да придобие.
Англиски: chase Албански: gjuaj

логика повеќе

мн. логики
Вид збор: Именка, женски род
Закономерност во начинот на размислување, разумност, смисла.
Англиски: logic Албански: logjikë

логичар повеќе

мн. логичари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што размислува и расудува правилно, разумно, реално.
Албански: i logjikshëm

лоза повеќе

мн. лози
Вид збор: Именка, женски род
Семејно стебло, сродници.
Англиски: family tree Албански: trungu familiar

лом повеќе

мн. ломови
Вид збор: Именка, машки род
Силна, жестока расправија.
Англиски: brawl Албански: grindem

ломи повеќе

ломат
Вид збор: Глагол, несвршен
мачи, измачува, колеба
Англиски: torment Албански: mundoj
(се ломи) се колеба, се двоуми
Англиски: doubt Албански: hamendem, druhem

лост повеќе

мн. лостови
Вид збор: Именка, машки род
Средство за придвижување, извршување некоја работа.
Англиски: lever Албански: llost

луд повеќе

луди
Вид збор: Придавка
Што постапува непромислено, неразумно.
Англиски: unreasonable Албански: i marrë
немирен, палав, нескротлив
Англиски: restless Албански: i prapë
Што се пројавува со голема сила.
Англиски: exceptional Албански: i madh, i fuqishëm

лудак повеќе

мн. лудаци
Вид збор: Именка, машки род
Неразумен, лекомислен, површен човек.
Англиски: maniac Албански: maniak, i çmendur
Човек со лош карактер, лут, бесен.
Англиски: madman Албански: i çmendur, i marrë

лудачки повеќе

лудачкиот
Вид збор: Придавка
Што е во голема мера cилно, неприродно силно.

лудница повеќе

мн. лудници
Вид збор: Именка, женски род
Место каде што има силна врева, големо безредие.
Англиски: madhouse Албански: çmendinë

лузна повеќе

мн. лузни
Вид збор: Именка, женски род
Психолошки - траги од некаква ситуација (обично непријатна, лоша).
Англиски: scar Албански: mbresë

луксуз повеќе

мн. луксузи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е скапо а непотребно, излишно, претерано.
Англиски: luxury Албански: luks

луња повеќе

мн. луњи
Вид збор: Именка, женски род
Брзо движење, понекогаш проследено со звук.
Англиски: lightning Албански: vetëtimë

лупа повеќе

мн. лупи
Вид збор: Именка, женски род
Поглед (најчесто строг, истанчен) кон некого или нешто со цел да се забележи и најмала промена, недостаток.
Англиски: scrutiny Албански: vështrim hetues

лута повеќе

лутаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За очи, поглед - се пренесува од еден предмет на друг.
Англиски: stray Албански: end
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш