slip - онтологија

вовре повеќе

воврат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вовре) Се пикне, се вотне некаде.
Албански: futet
(се вовре) навлезе, продре
Албански: depërtoj
Употреба: Преносно значење

долниште повеќе

мн. долништа
Вид збор: Именка, среден род
здолниште
Албански: kotull, pip

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Вовлече, пикне нешто во друго нешто.
Албански: shkas
(се завлече) Се вовлече, се пикне некаде.
Албански: tërheq

измолкне повеќе

измолкнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се измолкне) Се извади, се извлече, се ослободи.
Албански: dal, tërhiqem
Употреба: Преносно значење

ислизне повеќе

(се) ислизнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се извлече, се испушти, испадне со слизнување.
Албански: rëshqet, shket
Изгуби нешто што веќе го има.
Албански: rëshqet, del prej dore
Употреба: Преносно значење

книже повеќе

мн. книжиња
Вид збор: Именка, среден род
Мало парче хартија.
Албански: copë letre
Употреба: Деминутив

лизга повеќе

(се) лизгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лизга) Се движи со постојан допир по рамна површина.
Албански: rrëshqet

лизне повеќе

лизнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се лизне) се излаже, се издаде
Албански: rrëshqas
Употреба: Преносно значење
(се лизне) Изгуби, доживее загуба.
Албански: rrëshqas, humbas
Употреба: Преносно значење

мушне повеќе

мушнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се мушне) Влезе или излезе крадешкум, незабележано, се провре.
Албански: përvidhem

намачка повеќе

Види и: мачка (несв.)
намачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега од некаде - во составот: (си) ја намачка.
Албански: mbath, ikë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

пикне повеќе

Види и: пика (несв.)
пикнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пикне) Влезе во нешто тесно, насила.
Албански: shkas
(се пикне) Влезе незабележано, кришум.
Албански: futet
Употреба: Преносно значење , Разговорно

слизга повеќе

Види и: лизга (несв.)
слизгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се слизга) се лизга
Албански: rrëshqas
Примери:
Се слизгаше по бетонот.

сползне повеќе

(се) сползнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) лизне, (се) слизне
Употреба: Дијалектен збор

тутка повеќе

туткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Крадум става, метнува.
Албански:

тутне повеќе

тутнат
Вид збор: Глагол, свршен
Кришум да му даде некому нешто.
Албански: shkas

шмугне повеќе

(се) шмугнат
Вид збор: Глагол, свршен
Незабележливо побегне.
Германски: schmuggeln
Примери:
Некои веднаш се шмугнаа низ една странична врата.