float - онтологија

лебди повеќе

лебдат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плови на површината на некоја течност или во воздухот зашто е полесен, не потонува, ниту паѓа.
Албански: lundroj
За нематеријални нешта - изгледа како да плови или да лета.
Албански: lundroj
Употреба: Преносно значење

плива повеќе

пливаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За предмети - не потонува.
Албански: shket

пливка повеќе

мн. пливки
Вид збор: Именка, женски род
Лесен предмет што не тоне.
Албански: vozë mbi ujë
Примери:
Пливка за ловење со јадица.

плови повеќе

пловат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се движи по патека низ воздух по небо.
Албански: lundron, fluturon
Употреба: Преносно значење
За мисла - се пренесува полека како по вода.
Албански: lundron
Употреба: Преносно значење

плута повеќе

плутаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Лебди во вода.

рее повеќе

реат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се рее) За птици, облаци - лебди.
Албански: qëndron në ajr