slime - онтологија

балган повеќе

мн. балгани
Вид збор: Именка, машки род
слуз, шлајм
Турски: balgam

залигави повеќе

залигават
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лигави нешто.
Албански: bën me liga, lëshoj jargë

лига повеќе

мн. лиги
Вид збор: Именка, женски род
Густа, слузеста леплива материја што ја лачат жлездите во устата.
Албански: jargë
Употреба: Медицина

лигави повеќе

лигават
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта лиги.
Албански: lëshoj jargë
Прави нешто да стане лигаво.
Албански: jargoj
(се лигави) Му течат лиги.
Албански: jargohet, ligavet
(се лигави) Се однесува неприродно, непријатно, се преправа.
Албански: jargohet, ligavet
Употреба: Преносно значење

лигавица повеќе

мн. лигавици
Вид збор: Именка, женски род
лига
Албански: jargë
Употреба: Медицина
Тенка слузеста опна од внатрешната страна на некои органи.
Албански: jargë, epitel
Употреба: Анатомија

мрсулави повеќе

мрсулават
Вид збор: Глагол, несвршен
Наводенува, намачкува нешто со мрсули.
Албански: qurra
(се мрсулави) Плаче, се жали без поголема причина, се лигави.
Албански: zhul
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

полигави повеќе

Види и: лигави (несв.)
полигават
Вид збор: Глагол, свршен
Лигави некого, нешто кратко време.
(се полигави) Се лигави малку, кратко време.

разлигави повеќе

Види и: лигави (несв.)
(се) разлигават
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да му течат лиги, стане лигав.
Албански: jargoj
Примери:
Си се разлигавил како некое дете.

слина повеќе

Види и: слинка (ж.)
мн. слини
Вид збор: Именка, женски род
слинка
Употреба: Анатомија

слинка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Кај човек и животно -течност што ја лачат некои жлезди околу устата.
Употреба: Анатомија

слуз повеќе

слузта
Вид збор: Именка, женски род
Лигава течност што се одделува од некои клетки на животни и растенија.
Употреба: Биологија