lightning - онтологија

луња повеќе

мн. луњи
Вид збор: Именка, женски род
Брзо движење, понекогаш проследено со звук.
Албански: vetëtimë
Употреба: Преносно значење

молневит повеќе

молневитиот
Вид збор: Придавка
брз како молња

молскавичен повеќе

молскавични
Вид збор: Придавка
Што е како молскавица.

ровја повеќе

ровјата
Вид збор: Именка, женски род
гром
Употреба: Разговорно
Примери:
Ровјата падна на вашата куќа.

рофја повеќе

Види и: ровја (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
ровја
Употреба: Дијалектен збор

светкавица повеќе

мн. светкавици
Вид збор: Именка, женски род
молскавица, секавица
Примери:
Са ноќ светкавици светкаа.

светкавичен повеќе

светкавични
Вид збор: Придавка
Кој се извршува извонредно брзо.
Примери:
Светкавичен удар.

секавица повеќе

мн. секавици
Вид збор: Именка, женски род
молња, молскавица
Албански: vetimë, rrufejë
Примери:
Брз е како секавица.

секавичен повеќе

секавични
Вид збор: Придавка
Кој се извршува необично брзо.
Примери:
Секавичен удар.

секавично повеќе

Вид збор: Прилог
молскавично