fox - онтологија

лија повеќе

Види и: лиса (ж.)
мн. лии
Вид збор: Именка, женски род
Само во изразот „кума лија“.

лиса повеќе

Види и: лија (ж.)
мн. лиси
Вид збор: Именка, женски род
Име на лисица како персонификација, олицетворен лик пред сѐ во басни и детски приказни.

лисец повеќе

мн. лисци
Вид збор: Именка, машки род
Мажјак на лисица.
Албански: dhelpnak
Употреба: Зоологија
Лукав, итар маж.
Албански: dinak
Употреба: Преносно значење

лисица повеќе

мн. лисици
Вид збор: Именка, женски род
Диво животно од родот на кучињата, со голема рунтава опашка и со изразито издолжена муцка.
Латински: vulpes vulpes Албански: dhelpër
Употреба: Зоологија
лукав, итар човек
Албански: dhelpër
Употреба: Преносно значење
обработена кожа, крзно од лисица
Албански: lëkurë dhelpre