разигрува несв.

разигрува (несв.)

А кога ветрот ќе ја разнишаше долгата коса на палмата, фикусот ги разигруваше длабоките корени.
„Амбасади“ од Луан Старова (2009)
Во зениците се разигрува пламенчето и низ набабрените солзи го гледа замаглениот лик на Богородица.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
Молк завладеа и само искрите и пламенот во огништето се разигруваат и ту ги лулаат, ту ги издолжуваат и скратуваат сенките раздвижени на ѕидот...
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
Во оџакот одново се разигрува пламенот, баба ја остава фурката и стана.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи