висококатница ж.

висококатница (ж.)

Низ цела Холандија, испресечена со бројни дијагонали вода, не можат да се видат извишувања, освен покривите на висококатниците, фабричките оџаци и телевизиските кули.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
Затоа и ателјето му беше само за в шупа, а не за висококатна мансарда со еднособен проширен стан во кој, покрај тоа, ќе живее семејство со деца.
„Синовски татковци“ од Димитар Солев (2006)
Изгледа тука ќе никнат нови висококатници.
„На пат со времето“ од Петре Наковски (2010)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи