зеница

мн. зеници
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 3527
Средишниот дел на окото што со своето ширење или стеснување ја пропушта светлината внатре и го овозможува гледањето.
Латински: pupilla Англиски: pupil Албански: ag, bebëz
Употреба: Анатомија
Изрази
Чува како зеницата на окото - многу внимателно чува.