сив

сиви
Вид збор: Придавка
Ранг: 1125
1. Кој има боја на пепел.
Англиски: grey
Примери:
сив сокол
сив коњ
сиви очи
сиви панталони
2. За време стушен.
Англиски: grey
Примери:
Топло, сиво утро.
3. Неинтересен, безбоен, со бедна содржина.
Англиски: monotonous
Употреба: Преносно значење
Примери:
сивата стварност
сив живот
FlexiMac
 менување на македонски глаголи