свет

свети
Вид збор: Придавка
Ранг: 1148
1. Што е предмет на религиозна почит.
Англиски: holy
Употреба: Религија
Примери:
Светиот дух
Света Троица
света вода
Свето евангелие
света икона
свети места
2. Во христијанскиот култ - кој го поминал животот во служба божја и по смртта признаен за покровител на оние што веруваат.
Англиски: saint
Употреба: Религија
Примери:
Свети Петар
свето лице
3. Длабоко сакан, драг, свиден, заветен.
Англиски: sacred
Употреба: Преносно значење
Примери:
Татковино света!
Немаше ништо свето во животот.
4. благороден, возвишен
Англиски: sacred
Употреба: Преносно значење
Примери:
светата борба за слобода
наш свет долг
света должност
свето дело