жиг

мн. жигови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 11790
1. Направа со врежан натпис или знак којашто служи за ставање отпечаток врз некого или врз нешто заради обележување, распознавање, заверка и сл.
Англиски: seal Албански: vulos
Употреба: Административен термин
Примери:
Со вжештен железен жиг Римјаните ги обележувале своите робови.
2. отпечаток
Англиски: seal Албански: gjurmë
Употреба: Административен термин
Примери:
сув жиг
3. Обележје, одлика што трајно се остава врз нешто.
Англиски: mark Албански: shënojë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Оставил личен жиг.
жиг на времето
4. Срам, лош белег врз името, врз личноста.
Англиски: shame Албански: turp
Употреба: Преносно значење
Примери:
Не може да се ослободи од тој срамен жиг.
5. Вжештена железна шипка со која се буши дрво, кожа; зашилена железна шипка со која се шараат различни дрвени предмети.
Албански: damkim
Примери:
Тој го зеде жигот и направи неколку дупки на јагнешката кожа.