worsen - онтологија

влоши повеќе

влошат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде лош, полош од порано (за состојба, положба, однос).
Албански: keqësoj

загреши повеќе

загрешат
Вид збор: Глагол, свршен
ми (ти, му...) се згреши. Му тргне кон лошо, Добие неповолен развој.
Албански: prapsht, përkeqësohet
Употреба: Дијалектен збор

заостри повеќе

Види и: остри (несв.)
заострат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заостри) Стане полошо, построго.
Албански: përkeqësohet
Употреба: Преносно значење

испогани повеќе

испоганат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испогани) Стане многу лош, злобен.
Албански: keqësohem

лоши повеќе

(се) лошат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има чувство на тегоба.
Албански: keqësohem, molisem
Употреба: Медицина

олоши повеќе

(се) олошат
Вид збор: Глагол, свршен
Расипе односи со некого, се скара, се замени со некого.

ослаби повеќе

ослабат
Вид збор: Глагол, свршен
попушти, олабави
Албански: lirua

подлути повеќе

подлутат
Вид збор: Глагол, свршен
За рана - влоши состојба, раздразни рана, болно место.
Албански: përkeqsohet
(се подлути) За рана - се влоши, се раздразни.
Албански: përkeqsohet

подрасипе повеќе

Види и: расипе (св.)
подрасипат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подрасипе) Се расипе малку, донекаде.
Албански: prishet

поизлоши повеќе

Види и: излоши (св.)
(се) поизлошат
Вид збор: Глагол, свршен
Се излоши малку повеќе.

разлути повеќе

разлутат
Вид збор: Глагол, свршен
За рана, болест – влоши.
Албански: keqëson
Употреба: Медицина , Преносно значење
(се разлути) За рана, болест – влоши се.
Албански: keqëson
Употреба: Медицина

расипе повеќе

расипат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - направи да стане лошо.
Албански: keqësohet
Употреба: Разговорно
(се расипе) За време - стане лошо.
Албански: dëmtoj

слоши повеќе

(се) слошило
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) стане лошо
Албански: keqësoj
(се) излоши, стане лош
Албански: keqësohem