word - онтологија

дума повеќе

мн. думи
Вид збор: Именка, женски род
збор
Употреба: Дијалектен збор

збор повеќе

мн. зборови
Вид збор: Именка, машки род
Основна јазична единица којашто има определено значење; јазичен знак за определен поим.
Албански: fjalë
Употреба: Лингвистика

зборок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
зборче
Употреба: Народна поезија

зборчок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
зборче
Употреба: Народна поезија

лаф повеќе

мн. лафови
Вид збор: Именка, машки род
збор
Турски: laf Албански: fjalë
Употреба: Разговорно

реч повеќе

(едн.) речта
Вид збор: Именка, женски род
збор
Албански: fjalë
Употреба: Разговорно

реџба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
реч
Употреба: Народна поезија
Примери:
Уште реџба не изрече /го фатија ајдуците.

слово повеќе

мн. слова
Вид збор: Именка, среден род
збор
Албански: fjalë
Употреба: Архаизам
Примери:
(разг.) чесно слово