wool - онтологија

волна повеќе

мн. волни
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Густи влакна што го покриваат телото на некои животни (овци, камили).
Албански: lesh
Употреба: Биологија
(едн.) Истрижени влакна што се обработуваат во вид на суровина и се користат за изработка на посебен вид текстил.
Албански: lesh
Употреба: Земјоделство
Испредени нишки од влакната што се употребуваат за плетење или ткаење.
Албански: lesh
Вид ткаенина изработена од испредените нишки.
Албански: lesh
Стаклена волна - вид изолационен материјал од тенки стаклени нишки за изолација на топлина и звук.
Албански: lesh
Употреба: Архитектура и градба

волница повеќе

мн. волници
Вид збор: Именка, женски род
волна
Албански: lesh
Употреба: Деминутив