vomit - онтологија

блуе повеќе

блујат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Повраќа, ја исфрла храната назад од желудникот.
Албански: vjellë
Употреба: Медицина , Разговорно
(се блуе) повраќа
Албански: vjellë
Употреба: Медицина

доизблуе повеќе

Види и: изблуе (св.)
доизблујат
Вид збор: Глагол, свршен
Поврати сѐ, до крај, заврши со повраќањето.

изблуе повеќе

изблујат
Вид збор: Глагол, свршен
поврати, исплука
Албански: vjellë, pështyj
Употреба: Медицина
(се изблуе) поврати
Албански: vjell
Употреба: Медицина

исповрати повеќе

Види и: поврати (св.)
исповратат
Вид збор: Глагол, свршен
Поврати во голема мера.
Употреба: Медицина

исповраќа повеќе

Види и: исповрати (св.)
исповраќаат
Вид збор: Глагол, свршен
исповрати

поврати повеќе

повратат
Вид збор: Глагол, свршен
Исфрли низ уста храна од желудникот.
Албански: vjell
Употреба: Медицина
(Ми, ти, му... се поврати) Чувствува нагон да поврати.
Албански: vjell
Употреба: Медицина

приблуе повеќе

Види и: блуе (св. и несв.)
приблујат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да блуе, ненадејно поврати, исфрли храна од желудникот.
Албански: vjellë
Употреба: Медицина
(ми, ти му се приблуе) ми (ти, му) се слоши.
Албански: më vjellet