tyrant - онтологија

деспот повеќе

мн. деспоти
Вид збор: Именка, машки род
Тиранин, диктатор, апсолутист, неограничен владетел.
Албански: tirani
Употреба: Преносно значење
Човек што настапува насилно.
Албански: tiran
Употреба: Преносно значење

тиран повеќе

мн. тирани
Вид збор: Именка, машки род
Владетел кој владее самоволно и насилнички.
Албански: tiran, despot
Употреба: Политика

тиранин повеќе

мн. тиранини
Вид збор: Именка, машки род
тиран

тиранка повеќе

Види и: тиран (м.)
Вид збор: Именка, женски род
Жена тиран.
Употреба: Политика