towards - онтологија

кон повеќе

Вид збор: Предлог
Насока, правец на движење.
Значење на приближноcт за место, простор.
Значење на приближноcт за време.
Значење на приближноcт за количество.

накај повеќе

Вид збор: Предлог
Пространствено значење - насока на глаголското дејство.

спрема повеќе

Вид збор: Предлог
За означување правец, управеност, свртеност кон нешто.
Албански: kah, drejt
За изразување на карактерот на односот кон некого или нешто.
Албански: ndaj, drejt, kundrejt