tomb - онтологија

гробница повеќе

мн. гробници
Вид збор: Именка, женски род
Изѕидана градба за погребување повеќе мртовци или заеднички гроб.

могила повеќе

мн. могили
Вид збор: Именка, женски род
Гроб со нафрлани камења или со нафрлана земја.
Албански: kodërvarr
Употреба: Историја

споменик повеќе

мн. споменици
Вид збор: Именка, машки род
споменик на гроб
Албански: monument

теќе повеќе

мн. теќиња
Вид збор: Именка, среден род
Гробница на некој светец, мавзолеј.
Турски: tekke Албански: varr, mauzole
Употреба: Архаизам , Архитектура и градба