taste - онтологија

вкус повеќе

мн. вкусови
Вид збор: Именка, машки род
Еден од петте надворешни осети што се прима преку јазикот и внатрешноста на устата.
Албански: shije
Употреба: Медицина
Осетот што го произведува храната во устата (благ, кисел, горчлив, лут).
Албански: shije
Употреба: Гастрономија
Чувство, мерило и смисла за убаво, склоност кон убавото.
Албански: shije
Употреба: Преносно значење

вкуси повеќе

вкусат
Вид збор: Глагол, свршен
Касне или пивне, проба, обиде храна, пијалак.
Албански: shijoj
Употреба: Гастрономија

закуси повеќе

закусат
Вид збор: Глагол, свршен
Касне малку, по малку.
Албански: shijoj

обиде повеќе

обидат
Вид збор: Глагол, свршен
За јадење или за пијалак - вкуси, проба.
Албански: shijoj

проба повеќе

пробаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Јаде или пие за проба, касне, каснува или пивне, пивнува за прв пат.
Албански: provoj

сладина повеќе

мн. сладини
Вид збор: Именка, женски род
Осет предизвикан од нешто слатко, вкусно, сласт.
Албански: shije e ëmbël
Примери:
Сладината на печеното пиле.

шмек повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вкус, арома
Германски: Geschmack
Употреба: Гастрономија , Разговорно