talkative - онтологија

говорлив повеќе

говорливиот
Вид збор: Придавка
Што говори многу, што сака многу да зборува.

думежлив повеќе

думежливиот
Вид збор: Придавка
Што зборува многу.
Употреба: Дијалектен збор

зборлест повеќе

Види и: зборлив (прид.)
зборлестиот
Вид збор: Придавка
зборлив

зборлив повеќе

зборливи
Вид збор: Придавка
Што зборува многу, што сака да зборува.

зборлија повеќе

Види и: зборлив (прид.)
зборлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) зборлив

многуглаголив повеќе

многуглаголивиот
Вид збор: Придавка
зборлест, зборлив

разговорен повеќе

разговорна
Вид збор: Придавка
Кој сака многу да зборува.
Употреба: Разговорно
Примери:
Разговорен човек.

разговорлив повеќе

разговорливи
Вид збор: Придавка
Што сака многу да разговара.
Примери:
Разговорлива жена.