tailor - онтологија

бечвар повеќе

мн. бечвари
Вид збор: Именка, машки род
Кројач на бечви.
Албански: rrobaqepës brekësh
Примери:
Стар бечвар.

докрои повеќе

докројат
Вид збор: Глагол, свршен
Крои, искрои до крај.

закрои повеќе

закројат
Вид збор: Глагол, свршен
За алишта - почне да крои.
Албански: pres

искрои повеќе

Види и: скрои (св.)
искројат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрои целосно (костум, фустан итн.)
Албански: qep rroba

крои повеќе

кројат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сече ткаенина, кожа, хартија и др. на парчиња по определена форма и големина заради шиење костум, фустан, обувки и сл.
Албански: sajoj, pres për qepje

кројач повеќе

мн. кројачи
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија што cе занимава cо кроење и шиење облека.

кројачка повеќе

Види и: кројач (м.)
мн. кројачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што cе занимава cо кроење и шиење на облека.
Албански: rrobaqepëse

накрои повеќе

накројат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрои доволно, во определена или во голема мера, многу.

открои повеќе

откројат
Вид збор: Глагол, свршен
скрои
Албански: qep, pres

покрои повеќе

Види и: крои (несв.)
покројат
Вид збор: Глагол, свршен
Крои малку или уште малку време.

раскрои повеќе

Види и: крои (несв.)
раскројат
Вид збор: Глагол, свршен
Разреже кожа, ткаенина и сл.
Албански: pres, qep
Примери:
Ги раскрои кожите.

раскројува повеќе

Види и: раскрои (св.)
(се) раскројуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскрои

скрои повеќе

скројат
Вид збор: Глагол, свршен
Со кроење приготви облека, обувало и сл.
Албански: qep, pres
Примери:
Уште не ги скроил панталоните.

терзија повеќе

мн. терзии
Вид збор: Именка, машки род
кројач, шијач, шнајдер
Турски: terzi
Употреба: Архаизам

терзиче повеќе

мн. терзичиња
Вид збор: Именка, среден род
терзија
Употреба: Деминутив , Народно

шивач повеќе

мн. шијачи
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија или работник што шие облека.

шијач повеќе

Види и: шивач (м.)
мн. шијачи
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија или работник што шие облека.

шнајдер повеќе

мн. шнајдери
Вид збор: Именка, машки род
шијач, шивач, кројач
Германски: Schneider
Употреба: Разговорно

шнајдерка повеќе

Види и: шнајдер (м.)
мн. шнајдерки
Вид збор: Именка, женски род
шивачка
Германски: Schneiderin Албански: rrobaqepëse
Употреба: Економија , Разговорно