suppress - онтологија

гази повеќе

газат преод
Вид збор: Глагол, несвршен
угнетува, поробува, потчинува, понижува
Албански: shtyp, shkel
Употреба: Преносно значење , Разговорно

гмечи повеќе

гмечат
Вид збор: Глагол, несвршен
угнетува, поробува, мачи
Албански: shtyp, ndrydh
Употреба: Преносно значење

гнете повеќе

гнетат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Мачи, измачува, угнетува.
Албански: shtyp, ndrydh

задуши повеќе

задушат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сила, напор смири, потисне некакво чувство.
Албански: shtyp
Употреба: Преносно значење

згазне повеќе

Види и: згази (св.)
згазнат
Вид збор: Глагол, свршен
потисне
Албански: ndrydh
Употреба: Преносно значење

јава повеќе

јаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Угнетува, искористува, држи некого во потчинета положба.
Албански: shtyp, shuaj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

јавне повеќе

јавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Потчини некого.
Албански: shtyp, nënshtron
Употреба: Преносно значење

потиска повеќе

Види и: потисне (св.)
потискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
потисне

потисне повеќе

потиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне надолу со сета тежина.
Албански: shtyp
Со напор задуши некакво чувство, мисла, желба во себе.
Албански: shuan
Употреба: Преносно значење

преследува повеќе

преследуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
угнетува

придуши повеќе

придушат
Вид збор: Глагол, свршен
Потисне чувство.
Албански: shuaj, shtyp

притисне повеќе

притиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Потчини, завладее со сила.
Албански: ndrydh
Употреба: Преносно значење

стисне повеќе

стиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Потисне, совлада некаква возбуда.

сузбие повеќе

сузбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Принуди некого на повлекување.
Албански: shtyp, shuaj

убие повеќе

убијат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да исчезне, да помине нешто, уништи.
Албански: pres, shuaj
Употреба: Преносно значење