suffocate - онтологија

гуши повеќе

гушат
Вид збор: Глагол, несвршен
души
Албански: zë frymën

дави повеќе

дават
Вид збор: Глагол, несвршен
Насилно сопира нечие дишење, стега за врат.
Албански: i zë frymën
Отежнува, спречува дишење, стеснува грло.
Албански: i zë frymën
(се дави) Тешко дише, се задушува.
Албански: i zë frymën

души повеќе

душат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави пречки, го спречува дишењето.
Албански: pengoj
Употреба: Медицина
(се души) Има пречки во дишењето, ја губи можноста да дише.
Албански: pengoj
Употреба: Медицина

загуши повеќе

Види и: задуши (св.)
загушат
Вид збор: Глагол, свршен
задуши
Употреба: Дијалектен збор

задави повеќе

задават
Вид збор: Глагол, свршен
задуши
Албански: i zë frymën
(се задави) Се усмрти со давење (со вода, со храна).
Албански: mbyt
(се задави) се задуши
Албански: i zë frymën

задуши повеќе

задушат
Вид збор: Глагол, свршен
Усмрти со физичко спречување на дишењето.
Албански: i zë frymën, mbyt

закатанчи повеќе

Види и: закатани (св.)
закатанчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закатанчи) се задави
Албански: mbyt, zë frymën

залетне повеќе

залетнат
Вид збор: Глагол, свршен
При голтање храната навлегува во душникот и предизвикува проблеми со дишењето.
Албански: kafshata shkon keq
Употреба: Медицина

засркне повеќе

Види и: сркне (св.)
засркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да се задави, да се задуши од нешто.
Албански: hurbem, gjerbem
(се засркне) се задави, се задуши
Албански: gjerbem, hurbem

изгуши повеќе

Види и: гуши (несв.)
изгушат
Вид збор: Глагол, свршен
гуши

издави повеќе

издават
Вид збор: Глагол, свршен
Со давење усмрти многу луѓе или животни.
Албански: gulfat

испозадуши повеќе

Види и: задуши (св.)
испозадушат
Вид збор: Глагол, свршен
Се задуши потполно, се задушија сите.

подави повеќе

Види и: дави (несв.)
подават
Вид збор: Глагол, свршен
(се подави) Удави многумина или сѐ.

сподави повеќе

сподават
Вид збор: Глагол, свршен
задави, задуши

удави повеќе

удават
Вид збор: Глагол, свршен
задуши, задави
Албански: mbyt
(се удави) се задуши, се задави.
Албански: i zë frymën