student - онтологија

гимназијалец повеќе

Види и: гимназист (м.)
ин. гимназијалци
Вид збор: Именка, машки род
гимназист
Употреба: Образование

гимназист повеќе

мн. гимназисти
Вид збор: Именка, машки род
Ученик во гимназија.
Употреба: Образование

слушател повеќе

мн. слушатели
Вид збор: Именка, машки род
Студент на некои школи, посетител на некои курсеви.
Албански: ndëgjues, student
Употреба: Образование

студент повеќе

мн. студенти
Вид збор: Именка, машки род
Слушател на висока или виша школа.
Албански: student
Употреба: Образование

ученик повеќе

мн. ученици
Вид збор: Именка, машки род
Дете, момче, млад човек што оди и учи на училиште.
Албански: nxënës
Употреба: Образование
Лице по однос на својот учител, по однос на оној што го учел нешто.
Албански: nxënës
Употреба: Образование

ученичка повеќе

мн. ученички
Вид збор: Именка, женски род
ученик
Албански: nxënëse
Употреба: Образование
Примери:
Учениците и ученичките од седмо одделение.

училиште повеќе

мн. училишта
Вид збор: Именка, среден род
Учениците на едно училиште.
Албански: nxënësit

филозоф повеќе

мн. филозофи
Вид збор: Именка, машки род
Студент по филозофија.
Албански: student i filozofisë
Употреба: Образование

школник повеќе

мн. школници
Вид збор: Именка, машки род
ученик