stomach - онтологија

желуд повеќе

мн. желуди
Вид збор: Именка, машки род
желудник
Употреба: Медицина

желудник повеќе

мн. желудници
Вид збор: Именка, машки род
Орган за варење на храната, сместен во горниот дел на стомачната празнина кај човекот и кај животните цицачи.
Српски: желудац Албански: lukth
Употреба: Анатомија

пупе повеќе

мн. пупиња
Вид збор: Именка, среден род
Во детскиот говор - меше, стомаче.

срце повеќе

мн. срца
Вид збор: Именка, среден род
стомак
Албански: me bark të zbrazur
Употреба: Разговорно

стомак повеќе

мн. стомаци
Вид збор: Именка, машки род
желудник
Албански: bark, stomak
Употреба: Анатомија

трбушка повеќе

трбушката
Вид збор: Именка, женски род
шкембе
Албански: kukurec
Употреба: Анатомија

чкембе повеќе

Види и: шкембе (ср.)
мн. чкембиња
Вид збор: Именка, среден род
шкембе
Турски: işkembe
Употреба: Разговорно

шкембе повеќе

мн. шкембиња
Вид збор: Именка, среден род
мев, желудник
Турски: işkembe Албански: plënc, kukurec
Употреба: Анатомија , Разговорно