stage - онтологија

бина повеќе

мн. бини
Вид збор: Именка, женски род
Посебно уреден простор на кој се изведуваат театарски претстави, културно-уметнички програми и сл.
Германски: Bühne Албански: binë, skenë
Употреба: Сцена

естрада повеќе

мн. естради
Вид збор: Именка, женски род
Издигнато место на отворено или во сала за изведба пред публика.
Албански: estradë
Употреба: Сцена

етапа повеќе

мн. етапи
Вид збор: Именка, женски род
Одделен степен, фаза, период во развојот на некаков процес.
Француски: étape Албански: etapë, fazë

инсценира повеќе

инсценираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи инсценација за театарска претстава, преработи, преработува литературно дело за изведба на сцена.
Албански: inscenim
Употреба: Сцена
Прикаже, прикажува веќе случен настан за да се открие вистината.
Албански: inscenim
Употреба: Преносно значење

стадиј повеќе

Види и: стадиум (м.)
мн. стадии
Вид збор: Именка, машки род
стадиум

стадиум повеќе

мн. стадиуми
Вид збор: Именка, машки род
Степен, период, фаза, етапа во развитокот на нешто.

сцена повеќе

мн. сцени
Вид збор: Именка, женски род
Специјално пригодено поиздигнато место за настап на артисти.
Албански: skenë
Употреба: Сцена

фаза повеќе

мн. фази
Вид збор: Именка, женски род
Одделен стадиум во развитокот на нешто.
Албански: fazë
Примери:
Војната влеэе во нова фаза.