squire - онтологија

болјар повеќе

мн. болјари
Вид збор: Именка, машки род
Феудален земјопоседник, припадник на повисокиот слој на феудалната класа во Русија и во некои други земји; големец, великан.
Употреба: Историја

штитоносец повеќе

мн. штитоносци
Вид збор: Именка, машки род
Слуга на ритерите што бил задолжен за оружјето на господарот (ритерот).
Употреба: Историја