spit - онтологија

блуе повеќе

блујат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Повраќа, ја исфрла храната назад од желудникот.
Албански: vjellë
Употреба: Медицина , Разговорно
Исфрла од себе нешто нагло и во големо количество (за вулкан, оружје).
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

заплука повеќе

Види и: плука (несв.)
заплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плука.

изблуе повеќе

изблујат
Вид збор: Глагол, свршен
поврати, исплука
Албански: vjellë, pështyj
Употреба: Медицина

исплука повеќе

Види и: плука (несв.)
исплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со плукање исфрли нешто од устата.
Албански: pështyj
Наплука некого или нешто на повеќе места, покрие со плуканица.
Албански: pështyj
Со плукање понижи некого.
Албански: pështyj, poshtërsoj
Употреба: Преносно значење

испоплука повеќе

Види и: исплука (св.)
испоплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исплука во голема мера.

наплуе повеќе

наплујат
Вид збор: Глагол, свршен
За мува - снесе јајца, наплувки на нешто.

наплука повеќе

наплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Плукне на некого, на нешто.
Албански: pështy
(се наплука) Плукне врз себе.
Албански: pështyhem

плука повеќе

плукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исфрла плунка, крв и сл.
Албански: pështyj
Исфрла нешто каснато.
Албански: pështyn
(се плука, само во мн.) Се плукаат заемно.
Албански: pështyn

плукне повеќе

Види и: плука (несв.)
плукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Исфрли од уста плунка или нешто друго.

поплука повеќе

поплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Плука малку, некое време.
Албански: pështyj pak
Навреди, понижи некого.
Албански: pështyj, nënçmoj

приплука повеќе

приплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш почне да плука; плукне неколку пати.

проплука повеќе

проплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плука (обично крв).
Употреба: Медицина

расплука повеќе

Види и: плука (несв.)
(се) расплукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да плука.

расплукува повеќе

Види и: расплука (св.)
(се) расплукуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расплука