spine - онтологија

грбник повеќе

мн. грбници
Вид збор: Именка, машки род
Рбет, рбетен столб.
Албански: shpinë
Употреба: Анатомија

рбет повеќе

мн. рбети
Вид збор: Именка, машки род
(’рбет) Главен дел од скелетот на човек и на некои животни што се протега по должината на грбот.
Албански: kurriz
Употреба: Анатомија

рбетен столб повеќе

Вид збор: Сложенка
Осков скелет на рбетниците.
Латински: columna vertebralis
Употреба: Медицина

рбетник повеќе

мн. рбетници
Вид збор: Именка, машки род
(’рбетник) ’рбет
Албански: kurriz
Употреба: Анатомија

рбетница повеќе

Види и: рбет (м.)
(едн.) рбетницата
Вид збор: Именка, женски род
рбет
Албански: kurriz
Употреба: Анатомија
Примери:
По рбетницата.

срт повеќе

мн. сртови
Вид збор: Именка, машки род
'рбет
Турски: sırt Албански: kurriz
Употреба: Анатомија , Архаизам