sob - онтологија

залипа повеќе

залипаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да липа, да плаче испрекинато.

залипта повеќе

Види и: залипа (св.)
залиптаат
Вид збор: Глагол, свршен
залипа

јакне повеќе

јакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Офне, лелекне од болка или тага.
Албански: dënes, rënkoj

липа повеќе

липаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плаче гласно, cилно.

липне повеќе

липнат
Вид збор: Глагол, свршен
липа

липта повеќе

Види и: липа (несв.)
липтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
липа

разлипа повеќе

Види и: липа (несв.)
разлипаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да почне силно и гласно да плаче, да липа.
Албански: bëj të dënes, rënkoj
Примери:
Пак го разлипа детето.
(се разлипа) Почне да липа.
Албански: dënes, rënkoj
Примери:
Се разлипа старецот како дете.

разлипува повеќе

Види и: разлипа (св.)
(се) разлипуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разлипа

рида повеќе

ридаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плаче
Употреба: Архаизам