slam - онтологија

бувне повеќе

бувнат
Вид збор: Глагол, свршен
Тресне, силно удри.
Албански: përplas
(се бувне) се турне, се удри, се тресне
Албански: përplaset

затреска повеќе

затрескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да треска.
Албански: përplas

трасне повеќе

траснат
Вид збор: Глагол, свршен
тресне, прасне, пукне, ѕвекне, удри
Албански: përplas
Примери:
Кога трасна пушката, сите се исплашија.

тресне повеќе

треснат
Вид збор: Глагол, свршен
За врата, прозорец - затвори со силен шум, со трескање.
Албански: përplas