senior - онтологија

сениор повеќе

мн. сениори
Вид збор: Именка, машки род
постар човек
Албански: i moshuar
претпоставен старешина
Албански: i moshuar
Употреба: Административен термин
За време на феудалиэмот - голем поседник.
Албански: i moshuar
Употреба: Историја
Постар член на некоја заедница, особено спортска.
Албански: senior
Употреба: Спорт

сениорка повеќе

Види и: сениор (м.)
мн. сениорки
Вид збор: Именка, женски род
жена сениор

сениорски повеќе

Види и: сениор (м.)
сениорска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сениор.
Употреба: Спорт
Примери:
Во сениорската конкуренција победија домашните.