self-appointed - онтологија

самоназначен повеќе

самоназначениот
Вид збор: Придавка
Тој што се назначил самиот себеси.
Примери:
самоназначен биограф

самоповикан повеќе

самоповиканиот
Вид збор: Придавка
Што самиот се смета себеси за обврзан, задолжен, надлежен, способен за нешто.
самопоканет