section - онтологија

делница повеќе

мн. делници
Вид збор: Именка, женски род
Дел од првобитно заедничка, поделена нива.
Албански: seksion
Растојание меѓу две точки на пат, автопат и сл.
Албански: seksion
Употреба: Транспорт
Дел од музичко дело.
Албански: seksion
Употреба: Музика и танц

оддел повеќе

мн. оддели
Вид збор: Именка, машки род
Дел, заглавие на книга, весник и сл.
Албански: pjesë, seksion

разрез повеќе

мн. разрези
Вид збор: Именка, машки род
Површина по која е расечен еден предмет.
Албански: prerje
Употреба: Математика

секција повеќе

мн. секции
Вид збор: Именка, женски род
Оддел или пододдел на установа, организација со определена специјалност; подраздел на конгрес, конференција и сл.
Албански: seksion
Дел на некој градежен систем, на некоја машина или уред, блок.
Албански: seksion
Употреба: Технологија
Дел од пат или пруга, сектор.
Албански: sektor