scream - онтологија

викне повеќе

викнат
Вид збор: Глагол, свршен
Нададе вик, извика.
Албански: bërtas

врека повеќе

врекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
вреска
Албански: piskas
Употреба: Преносно значење

вреска повеќе

врескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пишти гласно, силно плаче.
Албански: piskëllon, piskat

врескоти повеќе

Види и: вреска (несв.)
врескотат
Вид збор: Глагол, несвршен
вреска

вресне повеќе

вреснат
Вид збор: Глагол, свршен
Свика, со вресок се обрати некому.
Албански: bërtas

вресок повеќе

мн. вресоци
Вид збор: Именка, машки род
Краткотраен силен глас.

вришти повеќе

вриштат
Вид збор: Глагол, несвршен
вреска
Српски: вришти
Употреба: Дијалектен збор

заврека повеќе

заврекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вреска, да пишти.
Албански: piskas, hingëlloj
Употреба: Преносно значење

заквичи повеќе

Види и: квичи (несв.)
заквичат
Вид збор: Глагол, свршен
За дете - почне да вреска, да пишти.
Албански: piskas, bërtas
Употреба: Преносно значење , Разговорно

закреска повеќе

Види и: креска (несв.)
закрескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да креска.
Албански: sokëlloj
Почне да вреска, да се дере.
Албански: bërtas, hingëlloj
Употреба: Преносно значење

записка повеќе

запискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да писка.

запишти повеќе

запиштат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вреска.
Албански: fillon të piskëlloj

кресок повеќе

мн. кресоци
Вид збор: Именка, машки род
Глас на крескање.

крешти повеќе

крештат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта кресок.

крикне повеќе

крикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти крик, викне гласно.
Албански: piskat , bëtas

обрецне повеќе

(се) обрецнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се обрати, приговори некому грубо, со висок тон.

писка повеќе

пискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Плаче со пискот.
Албански: klith, piskas
Силно вика.
Албански: bërtas, piskas

пискање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
викање
Албански: klithje, britmë, piskamë
пискање
Албански: piskamë
Крешти од викање.
Албански: britje, piskamë

пискоти повеќе

Види и: писка (несв.)
пискотат
Вид збор: Глагол, несвршен
писка

пискотница повеќе

мн. пискотници
Вид збор: Именка, женски род
пискот

пишти повеќе

пиштат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта писок.
Албански: piskas
Плаче со пискот.
Албански: qan me piskam

повреска повеќе

Види и: вреска (несв.)
поврескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вреска малку, кратко време.

пописка повеќе

Види и: писка (несв.)
попискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Писка малку, кратко време.

пропишти повеќе

Види и: пишти (несв.)
пропиштат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш да вика од болка.
Албански: piskat, ulërij

разврека повеќе

Види и: врека (несв.)
(се) разврекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да врека.
Примери:
Што си се разврекала толку?

разврекува повеќе

Види и: разврека (св.)
(се) разврекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разврека

развреска повеќе

Види и: вреска (несв.)
(се) разврескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да вреска.
Примери:
Ама се развреска жената!

разврескува повеќе

Види и: развреска (св.)
(се) разврескуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) развреска

развриска повеќе

Види и: развреска (св.)
(се) разврискаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) развреска

разврискува повеќе

Види и: разврескува (несв.)
(се) разврискуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разврескува

разреве повеќе

Види и: реве (несв.)
разреват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно: да пее, да вика, да креска.
Албански: piskas, bërtas
Употреба: Преносно значење

разрика повеќе

разрикат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно, да пее, да вика, креска.
Албански: piskas, bërtit
Употреба: Преносно значење
Примери:
Се разрикал како некој вол.

расписка повеќе

(се) распискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да вреска, пишти.
Примери:
Многу се расписка детено.

распишти повеќе

Види и: расписка (св.)
(се) распиштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) расписка

реве повеќе

реват
Вид збор: Глагол, несвршен
Громко пее; вика, креска силно.
Албански: bërtas
Употреба: Преносно значење

свреска повеќе

сврескат
Вид збор: Глагол, свршен
вресне, викне (одеднаш)
Примери:
Сврескала до што и грло тече.

списка повеќе

Види и: писка (несв.)
спискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш да писка.
Албански: piskat
Примери:
Спискало детето што да може и не може.

спишти повеќе

Види и: списка (св.)
спиштат
Вид збор: Глагол, свршен
списка

срика повеќе

Види и: рика (несв.)
срикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш силно да вика, креска, пее и сл.
Албански: ulërij
Употреба: Преносно значење
Примери:
Срика од болка.

сцрка повеќе

сцркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне одеднаш да се дера, вреска.

сцркува повеќе

Види и: сцрка (св.)
сцркуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
сцрка

цикне повеќе

цикнат
Вид збор: Глагол, свршен
викне, писне, ревне
Албански: piskat, klith
Употреба: Преносно значење