rush - онтологија

брбори повеќе

брборат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жубори, ромони, тече со жуборење.
Албански: ngutem

жуберка повеќе

жуберкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жубори по малку, во помала мера.
Албански: ngutem

зажуберка повеќе

зажуберкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да жуберка.
Албански: gurgullis

затрча повеќе

затрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затрча) Избрза, се истрча, направи нешто без добро да размисли, да процени.
Албански: ngutem
Употреба: Преносно значење

зашурка повеќе

зашуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Почне да шурка.
Албански: vërsulem

збодина повеќе

збодинаат
Вид збор: Глагол, свршен
бодина

избрза повеќе

Види и: брза (несв.)
избрзаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрча, пред некого, испревари некого.
Албански: ngutem
Направи нешто пред време, се истрча.
Албански: ngutem
Побрза да сврши нешто.
Албански: ngutem

испребрза повеќе

Види и: избрза (св.)
испребрзаат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу избрза.

итаница повеќе

мн. итаници
Вид збор: Именка, женски род
итање, брзање

навалица повеќе

мн. навалици
Вид збор: Именка, женски род
Душевна оптовареност, обземеност.
Албански: turrje
Употреба: Преносно значење

пламти повеќе

пламтат
Вид збор: Глагол, несвршен
За лице, образ - гори, се вцрвува од прилив на крв.
Албански: vërsulem
Употреба: Преносно значење

пошумоли повеќе

пошумолат
Вид збор: Глагол, свршен
Жубори малку, кратко време.
Албански: gurgulloj

притрча повеќе

притрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се стрчне кон некого, кон нешто.

разјури повеќе

разјурат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне брзо да трча, потера.
Употреба: Народна поезија
Примери:
Си разјурил коња.

шика повеќе

шикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
обилно тече
Албански: gufon, rrjedh shumë

шикање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Обилно течење.
Албански: gufim, rrjedh e tepërt

шикне повеќе

шикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Тече обилно.
Албански: rrjedh shumë

шикнува повеќе

Види и: шикне (св.)
шикнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почне да тече обилно.
Албански: rrjedh shumë
Примери:
Шикнува крвта.

шурка повеќе

шуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
блика, извира, произлегува
Албански: shpërthen, gufon

шуркање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
бликање, шуртење
Албански: shpërthim