reporter - онтологија

известител повеќе

Види и: известувач (м.)
мн. известители
Вид збор: Именка, машки род
известувач

известувач повеќе

мн. известувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што известува.

репортер повеќе

мн. репортери
Вид збор: Именка, машки род
Соработник во весник, радио, телевизија кој собира дневни новини.
Примери:
Спортски репортер.

репортерка повеќе

мн. репортерки
Вид збор: Именка, женски род
За жена репортер.