replace - онтологија

депласира повеќе

депласираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Премести или сменува, смени некого или нешто од положбата.

замени повеќе

заменат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто ново, друго на местото на старо, искористено, скршено итн.
Албански: zëvendësoj
Одмени, смени некого, преземе некоја работа, должност на местото од друг.
Албански: zëvendësoj
Настапи промена, нова состојба (за природни појави, психички состојби на човекот).
Албански: zëvendësoj

одмени повеќе

одменат
Вид збор: Глагол, свршен
Замени, смени некого во работата, овозможи некому да се смени, да се одмори.

поодмени повеќе

Види и: одмени (св.)
поодменат
Вид збор: Глагол, свршен
Одмени, замени малку во работата.

потисне повеќе

потиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Истисне, замени некого или нешто.
Албански: rivendos

смени повеќе

сменија
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи од некои обврски што се исполнуваат на смени; замени на работа.
Албански: rivendos
(се смени) Се ослободи од обврски што се исполнуваат на смени.
Албански: ndryshoj