reductionism - онтологија

редукционизам повеќе

(едн.) редукционизмот
Вид збор: Именка, машки род
Доктрина според која една целина може да се разбере доколку се разгледува како состав од изолирани елементи.
Употреба: Филозофија
Примери:
Редукционизмот на Рене Декарт.