record - онтологија

запис повеќе

мн. записи
Вид збор: Именка, машки род
Писмен текст со определена содржина (разговор, песни).
Албански: shënim
Запишување, предавање на текст, звук или слика преку филмска лента, магнетофонска лента. компактдиск и сл.
Албански: inçizim, shënim

протоколира повеќе

протоколираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пишува, води протокол.

рекорд повеќе

мн. рекорди
Вид збор: Именка, машки род
Највисок успех, резултат во некое натпреварување.
Албански: rekord
Употреба: Спорт
Рајвисок успех во некоја област на трудот.
Албански: rekord
Повисок степен на нешто.
Албански: rekord, jap maksimumin
Употреба: Разговорно

снима повеќе

Види и: сними (св.)
(се) снимаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сними

сними повеќе

снимат
Вид збор: Глагол, свршен
Забележи на магнетофон.
Албански: regjistroj
(се сними) Се забележи на магнетофон.
Албански: regjistroj

фиксира повеќе

фиксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
регистрира, запише, запишува
Албански: regjistron