rebel - онтологија

ајдук повеќе

Види и: ајдут (м.)
мн. ајдуци
Вид збор: Именка, машки род
Отпадник што се борел против турската власт.
Турски: haydut Албански: komit
Употреба: Историја

анархист повеќе

мн. анархисти
Вид збор: Именка, машки род
одметник, бунтовник
Албански: rebel
Употреба: Преносно значење

бунтовник повеќе

мн. бунтовници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што учестува во бунт, што крева бунт.
Албански: rebel
Човек што често се бунтува.
Албански: rebel

бунтува повеќе

бунтуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бунтува) Крева бунт.

возбунтува повеќе

возбунтуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се возбунтува) Се крене на бунт; се разбунтува.
Албански: rebelohet

комита повеќе

мн. комити
Вид збор: Именка, машки род
Учесник во вооружената борба на македонскиот народ против турската власт.
Турски: komita Албански: rebel, komit, cub
Употреба: Историја
бунтовен човек
Турски: komita Албански: rebel
Употреба: Разговорно

комитаџија повеќе

Види и: комита (м.)
мн. комитаџии
Вид збор: Именка, женски род
комита
Турски: komitacı
Употреба: Историја , Разговорно

одметне повеќе

одметнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одметне) Се побуни против власта, законите, поредокот, обично со излегување од местото на живеење заради борба.
Албански: rebelohet

одметник повеќе

мн. одметници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се побунил, што се одметнал.

побунува повеќе

Види и: побуни (св.)
(се) побунуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се побунуваат) се побуни

подбуни повеќе

подбунат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне на буна, на бунт.
Албански: rebelon
(се подбуни) Се побуни малку.
Албански: rebelohet pak

разбуни повеќе

Види и: разбунтува (св.)
разбунат
Вид збор: Глагол, свршен
разбунтува