progenitor - онтологија

предок повеќе

мн. предци
Вид збор: Именка, машки род
Далечен роднина, крвен сродник по таткова или мајчина линија.
Албански: stërgjysh

родоначалник повеќе

мн. родоначалници
Вид збор: Именка, машки род
Предок од кој го води своето потекло некој род; животно од кое произлегол некој животински вид.
Албански: stërgjysh i parë, paraardhës
Употреба: Биологија
Примери:
Не се знае кој им е родоначалник.