polluter - онтологија

емитент повеќе

мн. емитенти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што емитира индустриски гасови во атмосферата.
Албански: ndotës, emitues
Употреба: Екологија

загадувач повеќе

мн. загадувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој или тоа што загадува.
Албански: fëlliq
Употреба: Екологија
Фабрика или друг објект што ја загадува околината.
Албански: fëlliq
Употреба: Екологија
Хемиско соединение што предизвикува загадување.
Албански: ndot
Употреба: Екологија , Хемија