play - онтологија

доигра повеќе

Види и: игра (несв.)
доиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши игра, престане да игра.

заигра повеќе

заиграат
Вид збор: Глагол, свршен
За друг вид игра - почне да игра.
Албански: luaj
Натера некој да игра, го занесе во играта.
Албански: luaj
Направи некаков вид игра, некакво движење, мрдање.
Албански: luaj
Употреба: Преносно значење
(се заигра) Се занесе во игра.
Албански: luan

засвири повеќе

засврат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да свири.
Албански: fillon ti bie, bëj muzikë

игра повеќе

играат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се занимава, се забавува на некаков начин, со нешто, со некаква игра.
Албански: luan
Се занимава со одредена спортска дисциплина; учествува во спортски натпревар, има одредена улога во однос на другите натпреварувачи.
Албански: luan
Употреба: Спорт
(Ми, ти, му... се игра) Сака да игра.
Албански: don të luaj

игра повеќе

мн. игри
Вид збор: Именка, женски род
Активност заради забава и разонода.
Албански: lojë
Употреба: Спорт

изигра повеќе

изиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Одигра вид игра, улога и сл.
Албански: luaj
(се изигра) Се наигра во доволна мера.
Албански: luaj

изнаигра повеќе

Види и: наигра (св.)
(се) изнаиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наигра доволно, до задоволување, многу.

исвири повеќе

исвират
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со исполнувањето мелодија на некој инструмент.
Употреба: Музика и танц

луфт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Празен простор меѓу две нешта што треба да бидат споени.
Германски: Luft
Употреба: Технологија

наигра повеќе

Види и: игра (несв.)
(се) наиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине доволно време во играње, се задоволи со играње.

насвири повеќе

(се) насвират
Вид збор: Глагол, свршен
Со свирење се задоволи, помине доволно време во свирење.

одигра повеќе

одиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши игра, натпревар.
Албански: luaj
Употреба: Спорт
Заврши претстава, изигра улога.
Албански: luajti
Изврши некоја работа како главен актер.
Албански: luajti
Употреба: Преносно значење

отсвири повеќе

отсвират
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши свирење исполни мелодија на музички инструмент.
Употреба: Музика и танц

подигрува повеќе

Види и: подигра (св.)
подигруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Игра по малку одвреме-навреме, понекогаш.
Албански: loz

поигра повеќе

поиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Игра малку, кратко време.
Албански: loz
(си поигра) Постапи несериозно, со однесе лекомислено со некого или нешто.
Албански: loz
Употреба: Преносно значење

понаигра повеќе

Види и: поигра (св.)
(се) понаиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Поигра уште малку, извесно време.

поразигра повеќе

Види и: разигра (св.)
поразиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Разигра малку во некоја мера.
Албански: luaj, vallëzoj pak

свири повеќе

свират
Вид збор: Глагол, несвршен
Исполнува мелодија на некој инструмент.
Албански: luaj, i bie
Употреба: Музика и танц
Умее да се служи со некој инструмент.
Албански: i bie, luaj
(за музички инструмент, за радио) - Издава мелодии.
Албански: bën muzikë, luaj
Употреба: Музика и танц