plastic - онтологија

пластика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Пластична маса и предмети изработени од неа.
Албански: plastikë
Употреба: Хемија
Примери:
Не, ова не е дрво туку пластика.
Дел од медицината.
Албански: pjesë e medicinës, medicina plastike
Употреба: Медицина
Примери:
Пластика на носот.

пластичен повеќе

пластични
Вид збор: Придавка
Способен да прима и зачува дадена форма.
Што се одликува со хармоничност, стројност, изразитост.
Албански: пластик
Во врска со пластика.
Албански: plastik
Употреба: Ликовна уметност
Сврзан со пресадување кожа и др.
Албански: plastikë
Употреба: Медицина

пластично повеќе

Вид збор: Прилог
пластичен

релјефен повеќе

Види и: релјеф (м.)
релјефни
Вид збор: Придавка
Изразен, јасен, прегледен, пластично прикажан.
Примери:
Релјефни стихови.