placenta - онтологија

плацента повеќе

мн. плаценти
Вид збор: Именка, женски род
Во анатомијата: последок.
Латински: placenta Албански: placentë
Употреба: Анатомија

последок повеќе

мн. последоци
Вид збор: Именка, машки род
постелка, плацента
Албански: placentë
Употреба: Анатомија

постелица повеќе

мн. постелици
Вид збор: Именка, женски род
постелка, плацента
Албански: placentë
Употреба: Анатомија

постелка повеќе

мн. постелки
Вид збор: Именка, женски род
Обвивка околу плодот во утробата на мајката, која се создава и се развива во текот на бременоста.
Албански: placentë
Употреба: Медицина

уложје повеќе

Вид збор: Именка, среден род
постелка, плацента
Албански: placentë
Употреба: Анатомија , Архаизам