periphery - онтологија

краина повеќе

мн. краини
Вид збор: Именка, женски род
Краен дел од село, град, држава.
Албански: periferi

периферија повеќе

мн. периферии
Вид збор: Именка, женски род
Надворешен дел од некој предмет за разлика од неговиот централен дел.
Албански: periferi
Затворена крива линија што омеѓува дел од површина.
Албански: perifer
Употреба: Математика
Примери:
Периферијата на кругот.