pedigree - онтологија

педигре повеќе

мн. педигреа
Вид збор: Именка, среден род
Документ што содржи податоци за потеклото и расата на животни.
Албански: pedigre
Употреба: Административен термин

родовник повеќе

мн. родовници
Вид збор: Именка, машки род
Документ што содржи податоци за потеклото и расата на животни.

родовница повеќе

мн. родовници
Вид збор: Именка, женски род
Матична служба, книга во која се води евиденција за потеклото и селекцијата на животните.