particle - онтологија

партикула повеќе

мн. партикули
Вид збор: Именка, женски род
честичка
Употреба: Граматика

честица повеќе

мн. честици
Вид збор: Именка, женски род
Делче, мал дел од нешто.
Албански: grimcë
Употреба: Физика
партикула
Албански: partikull, pjesëz
Употреба: Граматика

честичка повеќе

мн. честички
Вид збор: Именка, женски род
Мал дел од нешто.
Албански: grimcë, thërrmijë
Употреба: Физика
Неменлив збор што служи за смисловно или емоционално истакнување или определување на други зборови, како и за образување на некои граматички форми (на пр. по-, нај-, за, да, не, би, ќе).
Албански: grimcë, thërrmijë
Употреба: Граматика

шушка повеќе

мн. шушки
Вид збор: Именка, женски род
Многу ситно парче, ситна честичка од нешто.
Албански: copë e vogël

шушлек повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Ситни честички од нешто, ситни отпадоци.
Албански: copa të ima, mbeturina